Weekendje weg Amsterdam

De 30 leukste dingen om te doen en zien in Amsterdam

Weekendje weg Amsterdam?

Wij hebben de leukste bezienswaardigheden en uitjes voor je op een rij gezet. Amsterdam, de hoofdstad van Nederland is geweldig. Het is dé stad als je een culturele en avontuurlijke stedentrip Amsterdam wilt maken. Wie een weekendje weg Nederland wit boeken en van cultuur, uit gaan, uit eten en musea en bezienswaardigheden houdt, kiest voor een 4 of 3 daagse stedentrip Amsterdam. En deze unieke stad is ook leuk voor een uitje tijdens de herfstvakantie

Overnachten in Amsterdam

Indien je wilt overnachten in deze prachtige stad kan je natuurlijk een goedkoop hotel Amsterdam boeken. Maar je kunt ook overnachten in een woonboot Amsterdam, een luxe hotel Amsterdam met zwembad boeken of 2 of 3 nachtjes verblijven in een bed and breakfast Amsterdam. Het is zelfs mogelijk een all inclusive hotel Amsterdam te boeken. Ook een last minute all inclusive hotel Amsterdam centrum.

weekendje weg Amsterdam

Topparken weekendje weg banner

Uit eten in Amsterdam

Indien je een stedentrip Nederland wilt boeken en iedere dag in een andere internationaal restaurant, is Amsterdam de plaats om te zijn. Of je nu uit wilt eten in een Turks, Tunesisch, Portugees, Italiaans, Mexicaans of Indiaas restaurant, in deze geweldige wereldstad vind je honderden internationale restaurant. Ook vind je in Amsterdam veel vegan restaurants. Als je veganist bent en uit wilt gaan eten, heb je hier geen enkel probleem. Deze stad. is net zoals bijvoorbeeld Londen en Parijs een walhalla voor veganisten. Veganistisch eten is in Amsterdam bijzonder maar toch heel gewoon.

Fletcher lastminute banner

Amsterdam is dé feeststad en hoofdstad van Nederland.

Het is een leuke op feesten gerichte bestemming die populair is bij jonge backpackers die op zoek zijn naar ontspanning. Amsterdam zoals wij het kennen dateert uit de 12e eeuw en herbergt allerlei middeleeuwse en renaissancegebouwen, waarvan de meeste dateren uit de Nederlandse Gouden Eeuw, een tijd van 1588-1672 toen Amsterdam het centrum van de wereldeconomie was. Veel van de grachten zelf zijn ook honderden jaren oud en hebben een UNESCO Werelderfgoed status.

Tegenwoordig is Amsterdam een stad met meer geschiedenis dan je weet wat je ermee kunt doen, veel kunstmusea, relaxte cafés, tal van buitenactiviteiten en een wild nachtleven. Er is genoeg te zien en te doen, waar je ook in geïnteresseerd bent. Om je te helpen het meeste uit je tripje (leuke woordgrap) naar Amsterdam te halen zijn hier de 30 leukste dingen om te doen en zien in Amsterdam!

1. Maak een wandeltocht

Wanneer ik in een nieuwe stad aankom, begin ik met een gratis wandeltocht. Ze helpen je je te oriënteren en geven je een overzicht van de stad, de cultuur en de belangrijkste bezienswaardigheden. Je leert wat geschiedenis en kunt een lokale gids alle vragen stellen die je hebt, wat de beste manier is om insidertips te krijgen. Free Walking Tours Amsterdam en New Europe bieden beide dagelijks gratis wandeltochten aan. Ze duren 2-3 uur en geven je de perfecte introductie tot de stad. Wandelen in Amsterdam is genieten en je ogen uit kijken. Ook perfect in het kader van een single weekend Nederland. Zorg ervoor dat je de gids aan het einde een fooi geeft!

Als je geen krap budget hebt en een diepgaande alternatieve tour wilt, ga dan naar Black Heritage Tours. Hoewel hun rondleidingen niet gratis zijn, zijn ze ongelooflijk informatief en eye-openend. Ze richten zich op de impact van slavernij tijdens de groei van het Nederlandse rijk en belichten de zwarte cultuur en bijdragen aan het land. Het is ontnuchterend maar leerzaam.

En voor een inzichtelijke alternatieve tour, bekijk Black Heritage Tours . Hun rondleidingen richten zich op de over het hoofd geziene geschiedenis van de zwarte gemeenschap in Amsterdam, inclusief hoe de slavernij de stad en haar gemarginaliseerde gemeenschappen beïnvloedde. Het is ontnuchterend maar super informatief en leerzaam.

de bruggen van Amsterdam

2. Bezoek het Van Gogh Museum

Dit museum herbergt veel van Van Goghs beste werken. Het is ook de grootste collectie van Van Goghs werken ter wereld. Het museum doet uitstekend werk door zijn leven te schetsen en zijn werken van begin tot eind te beschrijven, zodat je zijn stijl en evolutie (evenals zijn leven buiten de schilderkunst) beter kunt begrijpen en waarderen. Geopend in 1973, het is een van de meest populaire (lees: drukke) locaties in de stad, maar laat dat je er niet van weerhouden om te bezoeken. Het museum heeft ook schilderijen van andere beroemde kunstenaars uit die periode, zoals Monet, Manet en Matisse, evenals van kunstenaars die Van Gogh inspireerden of door hem werden geïnspireerd.

3. De Jordaan verkennen

Een weekendje weg Amsterdam kan natuurlijk niet zonder bezoek aan de Jordaan.
De Jordaan is een trendy woonwijk. Hoewel het de laatste jaren populairder is geworden, is het nog steeds een van de meest over het hoofd geziene delen van de stad. De omgeving staat vol met gezellige winkels en boetiekjes, bars en pubs en hippe restaurants. Het is ook het deel van de stad waar de Nederlandse schilder Rembrandt (1606-1669) de laatste jaren van zijn leven woonde. Het is een rustige plek om te verkennen, weg van de drukte, als je een beter gevoel wilt krijgen voor de stad buiten de belangrijkste toeristische gebieden.

hotelspecials stedentrip nederland banner

4. Maak een rondvaart door de grachten

Amsterdam is een prachtige, pittoreske stad dankzij de schilderachtige grachten die de stadsuitbreiding doorbreken. Als het mooi weer is, kan een rondvaart tijdens een weekendje Amsterdam met familie of vrienden natuurlijk niet ontbreken. Maak een rondvaart door de grachten om de stad vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Er zijn grote rondvaartboten die je over de waterwegen kunnen brengen, maar je kunt ook je eigen boot huren voor een zelfgeleide tocht (als je comfortabel bent met het besturen van een boot). Zelfgeleide verhuur is voor kleine boten in de open lucht die u een meer intieme, unieke ervaring geven.

5. Bezoek het Anne Frank Huis

Dit, het Anne Frank Huis, is een van de meest populaire toeristische trekpleisters in de hele stad. Hoewel het een belangrijke en sombere plek is om te bezoeken, is het ook ongelooflijk overvol. Je schuifelt gewoon door het huis en hebt nooit echt tijd om te verwerken wat je ziet. Persoonlijk denk ik dat het Joods Historisch Museum haar leven beter kan belichten, maar dit is nog steeds de moeite van het bekijken waard omdat het zo’n iconische en belangrijke site is.

6. Bezoek het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum, opgericht in 1798, is een kunst- en geschiedenismuseum direct naast het Van Gogh Museum. Het onlangs gerenoveerde museum beschikt over een uitgebreide Rembrandt-collectie waaronder het beroemde schilderij ‘De Nachtwacht’. Naast werken van Rembrandt herbergt het museum ook een robuuste collectie van andere klassieke Nederlandse schilders, zoals Frans Hals en Johannes Vermeer. Er zijn meer dan 1 miljoen items in de collectie (het is het grootste museum van het land) met meer dan 8.000 tentoongesteld, dus je kunt hier gemakkelijk een paar uur doorbrengen.

7. Ontspannen in het Oosterpark

Als je even weg wilt van de drukte, ga dan naar het Oosterpark. Het is een ontspannende groene ruimte ten oosten van het stadscentrum en is perfect om te loungen en te genieten van een zonnige dag. Het is veel minder druk dan het populaire Vondelpark en laat je een ander, meer residentieel deel van de stad zien. Er zijn sculpturen (waaronder het National Slavery Monument dat de afschaffing van de slavernij in 1863 herdenkt), speeltuinen, vijvers en voldoende ruimte om te picknicken of te loungen. Het was ook het eerste grote park van de stad, daterend uit de jaren 1890

Fletcher lastminute banner

8. Probeer de Heineken Experience

Mannen weekend in Nederland organiseren? Bezoek de voormalige brouwerij Heineken en laat je het bier goed smaken.
Heineken is een van de bekendste (en populaire) bieren ter wereld. Je kunt een interactieve rondleiding door deze voormalige brouwerij maken en leren hoe het bier werd gemaakt en hoe het bedrijf zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld (het bier dateert uit de jaren 1870). De toegang is inclusief twee biertjes, dus als je een fan bent, boek dan zeker een rondleiding. Het is een leuke manier om wat geschiedenis te leren.

9. Bezoek het Erotisch Museum en het Amsterdam Sex Museum

Verscholen in een oud pakhuis op de Wallen en heeft een tentoonstelling over erotiek in al zijn vormen door de eeuwen heen. Het heeft sculpturen, schilderijen, tekeningen, foto’s en andere kunstwerken. En natuurlijk is er een cadeauwinkel als je een meer uniek souvenir uit de stad wilt. Het Amsterdam Sex Museum is het serieuzere museum en veel informatiever dan het Erotisch Museum (maar ook iets minder leuk). Het was ’s werelds eerste seksmuseum, geopend in 1985. Het belicht de geschiedenis van seksuele opvattingen en normen, evenals de levens van enkele van ’s werelds meest seksueel beroemde personen (zoals de markies de Sade).

10. Dwaal door de Wallen (Ook wel de Rosse buurt genoemd)

Het is niet verwonderlijk dat de Wallen van Amsterdam een van de belangrijkste trekpleisters van de stad is. Hoewel veel tammer dan in voorgaande jaren, slaagt de Wallen erin om seks in evenwicht te brengen met een belangrijke internationale toeristische attractie. Hoewel het de moeite van het bekijken waard is, zou ik je tijd hier kort houden. Overdag is het vrij kalm en stil, ’s nachts barst het van de dronken feestvierders en gapende toeristen die de trottoirs verstoppen. Maar zelfs als het niet jouw scene is, zou ik er toch voor zorgen dat je het gebied met je eigen ogen ziet. Uniek is het zeker!

hotelspecials stedentrip nederland banner

11. Bezoek het Joods Historisch Museum

Dit is het enige Joods-historische museum in het land, hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien ten gunste van het Anne Frank Huis. Persoonlijk vind ik dat het museum het beter doet als het gaat om het belichten van de geschiedenis en strijd van joden in Nederland. Ze hebben met name een uitstekende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog die het Nederlandse verzet, de zelfgenoegzaamheid en het schuldgevoel over de Holocaust belicht. Het museum, opgericht in 1932 (en heropend in 1955, na de oorlog), herbergt meer dan 11.000 items, kunstvoorwerpen en kunstwerken.

12. Het Amstelkring Museum Amsterdam bezoeken

Verborgen in een 17e-eeuws grachtenpand is dit een van de meest interessante kerken waar ik ooit ben geweest. Ons’ Lieve Heer op Solder is een clandestiene katholieke kerk die tijdens het protestantse bewind in het geheim werd gebouwd op de 3e verdieping van een gewoon huis (het was nooit echt een geheim, maar omdat het uit het zicht was de autoriteiten hebben ze niet te hard aangepakt). Gebouwd in de jaren 1660, heeft de kerk een prachtige salon en de meubels en kunstvoorwerpen maken dit een van de beste 17e-eeuwse kamers die nog intact zijn.

13. Bezoek Amsterdam-Noord

Noord is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de hippe en trendy wijken. Het is een van de goedkopere wijken van de stad, dus er zijn hier veel nieuwe bars en restaurants geopend. De oude industriegebieden zijn ingepolderd en er is ook veel groen. Het is een leuk, levendig gebied met veel minder drukte dan het centrale deel van de stad. Huur een fiets en ontdek – u zult niet teleurgesteld worden!

14. Bezoek het Tulpenmuseum

Nederland staat bekend om zijn prachtige en Insta-waardige tulpenvelden. Dit kleine museum, gevestigd in een tulpenwinkel, doet geweldig werk door de geschiedenis van tulpen in het land te vertellen. Het is een van de beste buiten de gebaande paden gelegen attracties in Amsterdam . Het is er nooit erg druk en het kost maar 5 EUR (waardoor het een van de goedkoopste musea in de stad is).

15. Bezoek het SCHUIM Museum

Fotografiemuseum Amsterdam is een fotografiemuseum en de thuisbasis van een verbluffende verzameling ongelooflijke foto’s. Verrassend genoeg ziet het ook weinig drukte, ook al is het in het grootste deel van de stad. Het museum, geopend in 2001, bestaat uit vier tentoonstellingen die voortdurend veranderen, zodat je nooit weet wat je te zien krijgt (kijk op de website om te zien wat er tijdens je bezoek te zien is). Ze hebben ook een prachtige buitentuin. Het is een klein museum en het duurt niet lang om het te zien, dus ga er niet langs!

16. Volg een alternatieve kunsttour

Amsterdam is de thuisbasis van een aantal ongelooflijke straatkunst. Je kunt het allemaal zien terwijl je verkent, maar als je het echt wilt waarderen en meer wilt weten over de alternatieve kunstscene in Amsterdam, volg dan een rondleiding. Alltournative Amsterdam organiseert een geweldige, inzichtelijke tour waar je alles kunt leren over de alternatieve kunsten terwijl je de beste muurschilderingen in de stad te zien krijgt.

17. Windmolens spotten

Nederlanders staan bekend om windmolens en op avontuur gaan om de windmolens rondom Amsterdam te bezoeken is een geweldige manier om de stad in je op te nemen. Het zijn er in totaal acht, waarvan de meeste in Amsterdam West. De Gooyer ligt het dichtst bij het stadscentrum en is toevallig ook een brouwerij, waardoor het de perfecte plek is om te beginnen (en misschien nooit te vertrekken). Het is slechts een korte treinrit van 20 minuten vanaf Amsterdam Centraal. Een andere bezienswaardige windmolen is Molen Sloten, dit is een gereconstrueerde molen uit 1847 die open is voor het publiek.

18. Maak een fietstocht

Fietsen zijn voor Amsterdam zoals wijn is voor Bordeaux. De lokale bevolking fietst graag overal en er zijn zogenaamd meer fietsen dan mensen in de stad. Het fietsgebruik is de afgelopen twee decennia met 40% gestegen en de lokale bevolking fiets samen meer dan 2 miljoen kilometer per dag! Als je wilt ontdekken hoe de lokale bevolking dat doet, kun je een fietstocht maken. Mike’s Bike Tours is het beste bedrijf om te gebruiken, of het nu gaat om een tour of om zelf een fiets te huren. Ze bieden niet alleen rondleidingen door de stad, maar ook fietstochten door het omliggende platteland. Een stadstour van 2,5 uur kost 33 EUR.

19. Bezoek Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt Harmenszoon van Rijn wordt algemeen beschouwd als een van de grootste kunstenaars in de menselijke geschiedenis (zijn beroemde schilderij De Nachtwacht hangt in het Rijksmuseum). Dit huis, waar hij tussen 1639 en 1658 woonde en werkte, is omgebouwd tot een museum dat zijn leven en werk belicht. Je kunt zien hoe hij schilderde en hoe zijn huis tijdens zijn leven werd versierd. Het is een nette momentopname in de geschiedenis. Als je een fervent liefhebber van kunst/kunstgeschiedenis bent, mag dit niet worden gemist.

Fletcher lastminute banner

20. Breng een dag door in Haarlem

Haarlem is een ommuurde stad die dateert uit de Middeleeuwen, gelegen op slechts 35 km van Amsterdam. De stad is de thuisbasis van ongeveer 160.000 mensen en het is vrij rustig en kalm. Het heeft een prachtige centrale kerk, een geweldige openluchtmarkt en al het moois van historisch Amsterdam met minder drukte. Als je zin hebt om de stad uit te gaan, kun je hier een paar uur ronddwalen. Het geeft je een veel beter gevoel voor het land, weg van de drukke en toeristische straten van Amsterdam. Bezoek ook zeker de molen. Het ligt direct aan het water en biedt rondleidingen en een mooi uitzicht over de stad.

21. Leer iets in het Amsterdams Historisch Museum

Dit is een enorm museum dat een diepgaande en inzichtelijke kijk biedt op het verleden van Amsterdam. Er zijn overal artefacten, kaarten, schilderijen en multimedia-displays die een uitgebreid overzicht geven van de stad en hoe deze is geëvolueerd. museum. Het is een van de beste historische musea die ik ooit heb bezocht en je zou hier gemakkelijk 3-4 uur kunnen doorbrengen. Zelfs als je geen geschiedenisfanaat bent zoals ik, is het een bezoek waard. Ik kan het niet genoeg aanbevelen!

22. Chillen in het Vondelpark

Dit in 1865 aangelegde park is het grootste (en populairste) park van Amsterdam. Met een oppervlakte van meer dan 120 hectare is het de perfecte plek om te wandelen, fietsen, mensen te kijken of te ontspannen, vooral na een bezoek aan een plaatselijke coffeeshop. In de zomer is het park gevuld met mensen en zijn er ook vaak veel evenementen. Pak een lunchpakket, neem een boek mee en geniet van een picknick op een zonnige middag!

hotelspecials stedentrip nederland banner

23. Door de vlooienmarkt op het Waterlooplein lopen

Een stedentrip Amsterdam kan natuurlijk niet zonder een bezoek aan de Vlooienmarkt van het Waterlooplein. Dit is de oudste en grootste markt van de stad. Met meer dan 300 kraampjes is deze openluchtmarkt in wezen een gigantische vlooienmarkt. Je kunt hier van alles en nog wat vinden als je wilt kijken. Tweedehands kleding, hoeden en accessoires, antiek, elektronica en nog veel meer zijn hier allemaal te vinden (zowel nieuw als gebruikt). Als je iets zoekt, zal je het hier waarschijnlijk vinden, dus zorg ervoor dat je wat tijd doorbrengt met ronddwalen en browsen. Zelfs als je niet van plan bent iets te kopen, is het een leuke plek om te verkennen en mensen te kijken.

24. Leer meer over drugs in het Hash, Marihuana & Hennep Museum

Geen reis naar Amsterdam is compleet zonder een beetje over drugs te leren. Dit museum (met een zustermuseum in Barcelona ) staat vol met informatie over het historische en moderne gebruik van cannabis. Het behandelt alle medicinale, religieuze en culturele toepassingen van de plant en richt zich op hoe hennep kan worden gebruikt voor allerlei nuttige landbouw-, consumenten- en industriële producten. Het is eigenlijk heel leerzaam!

25. Verken het Museum Van Loon

Dit museum is gebouwd in 1672 en is gevestigd in een grachtenpand aan de Keizersgracht. Oorspronkelijk was het huis eigendom van de rijke koopmansfamilie Van Loon. Ze verzamelden prachtige kunstwerken en hun huis is nu een museum vol antieke meubels, de Van Loon-kunstcollectie en Van Loon-familieportretten. Hoewel klein, is het een ander museum dat je het gevoel geeft dat je terug in de tijd bent gestapt. Er is hier ook een smetteloze tuin.

26. Verwen jezelf in de Foodhallen

Foodhallen is een overdekte foodmarket met allerlei lekkers. Geopend in 2014, is het in wezen alsof je een stel foodtrucks op één binnenlocatie hebt. Er zijn hier meer dan 20 verschillende kraampjes, waardoor het de beste plek in de stad is voor fijnproevers. Persoonlijke favorieten zijn onder meer Viet View en Le Big Fish.

27. Blader door het Stedelijk Museum

Ben je gek op mederne kunst? Dan is dit de plek in de stad om het te zien. Het museum, geopend in 1874, herbergt meer dan 90.000 items, waaronder werken van Jackson Pollock en Andy Warhol. De tentoonstellingen omvatten schilderijen, tekeningen, grafisch ontwerp, sculpturen, geluid en installaties. Om eerlijk te zijn, er is hier heel veel variatie – het is gewoon niet mijn favoriete stijl. Maar ga zeker eens kijken als je een kunstliefhebber bent!

28. Bezoek eigenzinnige en ongebruikelijke attracties

Er zijn talloze ongebruikelijke attracties in Amsterdam . Hier zijn nog een paar van de beste als je op zoek bent naar meer unieke, eigenzinnige ervaringen:

The Houseboat Museum – Deze versierde woonboot geeft je een kijkje in hoe het leven aan de grachten is. Het is krap maar interessant om te zien hoe mensen aan de gracht leven.

Electric Ladyland – ’s Werelds eerste museum gewijd aan fluorescerend licht. Het is zeker niet jouw typische kunstgalerie/museum, maar het is leuk om rond te dwalen en interactie te hebben met de kleuren en de fluorescerende ruimte.

Micropia – Een “dierentuin” waar allerlei microben en bacteriën leven. Het is super leerzaam omdat je meer te weten kunt komen over alle onzichtbare microben waarmee we dagelijks omgaan (je kunt jezelf ook scannen om te zien welke daadwerkelijke bacteriën en microben je op dat moment en daar hebben).

Museum Vrolik – Dit museum herbergt een van de grootste collecties menselijke (en dierlijke) misvormingen. Het heeft zo’n 150 verschillende items, waaronder griezelige potten met foetussen, menselijke en dierlijke skeletten en zelfs de overblijfselen van een Siamese tweeling. Super raar!

29. Volg een culinaire tour

Als fijnproever is een van de beste dingen van elke reis om me een weg te banen door een nieuwe stad. Eten is een belangrijk onderdeel van elke cultuur en ik ben er altijd blij mee als ik de kans krijg. Als je meer wilt weten over de Amsterdamse eetcultuur en wat van het beste van de stad wilt proeven, dan raad ik je aan om een culinaire tour te doen. Je kunt niet alleen geweldig eten proberen, maar je leert ook veel over hun geschiedenis, hoe ze zijn gemaakt en hoe de eetcultuur hier is geëvolueerd.

30. Bezoek het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is gebouwd in de 17e eeuw en is het officiële ontvangstpaleis van koning Willem-Alexander. Het speelt een grote rol tijdens staatsbezoeken en andere koninklijke gelegenheden (koninklijke bruiloften, nieuwjaarsrecepties, galadiners, prijsuitreikingen). Het paleis is een van de belangrijkste monumenten van Nederland en werd oorspronkelijk gebouwd als het stadhuis van Amsterdam. In 1808 werd het het Franse koninklijke en keizerlijke paleis voor koning Lodewijk Bonaparte. Het is de afgelopen 200 jaar het Paleis van het Huis van Oranje geweest.

Center Parcs banner