Vakantie Waddeneilanden

Vakantie op de Waddeneilanden

Waarom een vakantie Waddeneilanden ook voor 2022 een goed idee is.
Bijvoorbeeld omdat je een huisje in de natuur Waddeneilanden kunt huren.
Het beste idee voor een weekendje weg Nederland met verblijf op een eiland midden in de natuur.

Genieten op de Waddeneilanden

Het afgelopen decennia is vakantie vieren op één van de Waddeneilanden enorm in populariteit toegenomen. Het is ook één van de meest populaire bestemmingen voor een weekendje weg Nederland. Het is de perfecte bestemming voor een lang weekend Nederland


Waddeneilanden staan voor weekendje weg Nederland met stip op Nr 1.

Dit heeft sinds de Coronapandemie alleen nog maar een flinke boost gekregen. Vakantiebestemmingen in het buitenland brengen grote onzekerheden met zich mee: kan de vakantie uiteindelijk wel doorgaan, krijg je je geld retour wanneer dit niet het geval in en, in het geval je wel op vakantie kan, krijg je eventueel te maken met quarantaine in het land waar je op vakantie bent.

strand waddeneilanden

Deze onzekerheden hebben voor een flinke toename in binnenlandse vakanties gezorgd en de Waddeneilanden staan hierbij met stip bovenaan. Tel daar ook nog eens de extra interesse van vakantiegangers uit België en Duitsland bij op en je kunt zelf nagaan hoe druk het in de vakantiemaanden op de eilanden is.


Wat zijn de meest gewilde Waddeneilanden?

De meest populaire Waddeneilanden zijn Texel, Ameland en Terschelling. Vlieland en Schiermonnikoog zijn ook populair, maar doorgaans bij de mensen die wat meer op zoek zijn naar rust tijdens hun vakantie. Alle eilanden hebben het voordeel dat ze vanaf het vaste land redelijk snel te bereiken zijn. Daarnaast zijn de eilanden, op Schiermonnikoog en Vlieland na, toegankelijk met de auto en motor (en tegelijkertijd dus ook met de caravan en camper). Er zijn voldoende campings op ieder eiland, zowel gerund vanuit grote organisaties als privé (kamperen bij de boer bijvoorbeeld). Daarnaast zijn er tal van vakantieparken op grote en kleine schaal, met vakantiehuizen voor verschillende groepsgroottes.

Terschelling Waddeneilanden

Texel

Texel is het meest populaire Waddeneiland qua vakantiebestemming en wordt ook wel het ‘Ibiza van het Noorden’ genoemd. Met name op de Koog-Texel vind je veel mooie accommodaties. Als je een weekendje Texel boekt, heb je het idee dat je er echt op uit bent geweest. Het grote voordeel dat Texel heeft is dat er voor ieder wat wils op het eiland te vinden is. Voor de natuurliefhebber valt er voldoende te zien en te ontdekken, liefhebbers van zon, zee en strand hebben hier opties te over en wil je lekker winkelen, uit eten en daarna je lekker in het uitgaansleven storen dan kan dat op Texel ook prima. Ook vind je op Texel diverse mogelijkheden voor een mindervaliden vakantie. Diverse accommodaties zijn aangepast voor mindervaliden.

Vakantiepark met binnenzwembad

En een groot voordeel van Texel, je kunt er een huisje op een vakantiepark met binnenzwembad huren. Op vakantiepark De Krim bijvoorbeeld.


Texel is prima te bereiken

Daarnaast is het eiland prima te bereiken vanaf het vaste land: in de piekuren in de zomermaanden gaat er ieder half uur een veerboot van Den Helder naar Texel en ben je in iets meer dan 20 minuten op je plaats van bestemming. Op Texel tref je meerdere grote campings en vakantieparken aan. Enkele voorbeelden daarvan zijn camping De Krim, camping Loodsmansduin en vakantiepark Landal Sluftervalei. Daarnaast zijn er verschillende andere campings en vakantiewoningen op het eiland. Bekende plaatsen op het eiland zijn Den Burg en De Koog. Hier tref je verschillende winkels en eetgelegenheden aan. Den Burg vormt het centrum van het eiland en je treft hier de meeste voorzieningen aan, zoals de meeste bekende winkels en een bioskoop. De Koog heeft een rijker uitgaansleven, met verschillende restaurants, bars en dansgelegenheden.


Vlieland

Ook Vlieland staat in de top 10 voor wat betreft een weekendje in de natuur Nederland. Wanneer we het TVTAS-rijtje afgaan is het volgende Waddeneiland uit het rijtje Vlieland. Dit eiland is ideaal voor mensen die van wat meer rust houden. Het eiland is uitstekend geschikt voor lange wandelingen en fietstochten. Eén van de redenen dat het rustiger is op het eiland is dat er geen auto’s toegestaan zijn. Vlieland is het kleinste van de bewoonde Waddeneilanden, namelijk 36 vierkante kilometer. Alle winkels en uitgaansgelegenheden zijn gecentreerd in het enige dorp van het eiland, genaamd Oost-Vlieland. Vlieland is een ideale vakantiebestemming voor vogelspotters, die op het eiland maar liefst 200 verschillende vogelsoorten kunnen ontdekken. Bekende campings op het eiland zijn Stortemelk en De Lange Paal en ook op dit eiland tref je een vakantiepark van Landal aan: Landal Vlieduyn. De winkels zijn allemaal gecentreerd aan de zuidkant van het eiland, in de dorpsstraat.


Terschelling

Het derde eiland uit het rijtje is Terschelling, een eiland dat voor iedereen iets te bieden heeft. Je kunt hier volop genieten van de prachtige natuur, maar er zijn ook voldoende uitgaansgelegenheden op het eiland. Het eiland is langgerekt, maar is slechts 4,5 kilometer breed. Doordat het eiland zo langgerekt is, is er een aantal prachtige stranden. Zowel liefhebbers van zon, zee en strand als liefhebbers van de natuur kunnen hier dus volop aan hun trekken komen. Het eiland is ideaal voor lange wandel- en fietstochten, maar is ook een favoriete bestemming voor fotografen. In de plaatsen West-Terschelling en Midsland zijn vooral de winkels en uitgaansgelegenheden te vinden. Bekende campings op het eiland zijn camping De Kooi en camping Appelhof, waar deze laatste vooral erg populair is onder jongeren. Ook zijn er verschillende vakantieparken op Terschelling, waaronder Landal West Terschelling. Een bekende uitgaansgelegenheid op het eiland is The Big Apple, die gevestigd is op camping Appelhof. Daarnaast zijn bar-dancing WYB, danscafé De Stoep en karaokebar De Dammesaan gelegenheden die ook veel populariteit kennen.


Ameland

Ook Ameland kent veel rustige plekken en een mooie ongerepte natuur en is om die reden populair bij veel vakantiegangers. Maar ook voor de Bourgondiërs en liefhebbers van het uitgaansleven biedt het eiland voldoende mogelijkheden, met name in de dorpen Hollum, Ballum en Nes. In Ballum tref je Hotel Nobel aan, waar je uiteraard kunt overnachten, maar het hotel is met name bekend om een drankje, namelijk Nobeltje. Deze krachtige en kruidige likeur werd door overgrootvader Nobel gebrouwen en het drankje geniet bekendheid door het hele land. Er zijn veel campings op Ameland, waarvan camping Duinoord en De Kiekduun de bekendste zijn. Landal heeft ook op dit eiland een vakantiepark, namelijk Landal Ameland State en ook Roompot Vakantiepark Boomhiemke tref je aan op het eiland. Daarnaast biedt het eiland nog voldoende meer mogelijkheden tot overnachting, met verschillende vakantiehuizen, Bed & Breakfast-locaties en kamperen bij de boer. Winkelen op Ameland kan ook. De Stranjutter en ’t Commandeurtje zijn daarbij souvenirwinkels die je niet over mag slaan.


Schiermonnikoog

Van de vijf bewoonde Waddeneilanden is Schiermonnikoog het kleinste eiland. Het eiland is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed en telt nog geen 1000 inwoners. Wanneer je besluit om op vakantie te gaan naar Schiermonnikoog, houd er dan rekening mee dat je dit zonder auto doet. Die moet je namelijk laten staan bij de veerhaven in Lauwersoog. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het eiland geliefd is bij mensen die van rust en natuurschoon houden. Het eiland is uitstekend geschikt voor wandel- en fietstochten en ook te paard kun je het eiland perfect ontdekken. Ook op Schiermonnikoog tref je weer een vakantiepark van Landal aan, Landal Vitamaris om precies te zijn. Ook zijn er verschillende campings op het eiland, waarvan Camping Seedune en De Duinhoeve de meeste bekendheid genieten.


Natuur in Schiermonnikoog

Voor de liefhebbers van de natuur is Schiermonnikoog dus een ideaal eiland, maar er zijn ook voldoende voorzieningen op het eiland. Zo zijn er verschillende restaurants, waaronder De Ware Jacob en pizzeria Het Wantij, maar ook uitgaansgelegenheden zoals de Tox Bar en café It Aude Beuthus. In de late uurtjes nog even de voetjes van de vloer? Ook dat kan op het Waddeneiland Schiermonnikoog, want de Tox Bar verandert ’s avonds in een discotheek, de enige op het eiland.